top of page

Uluslararası Taşımacılık Faaliyetlerinde Katma Değer Vergisi
İadesi Taleplerine Yönelik Mevzuatsal Değişiklikler Yapıldı

23 Şubat 2024

18 Ocak 2024 tarihinde 32433 sayılı Resmi Gazete’de taşımacılık istisnasına ilişkin KDV uygulamasında önemli değişiklikler yapan 49 seri numaralı “Katma Değer vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” yayımlanmıştır.

Yayımlanan söz konusu Tebliğe göre yapılan değişiklikler aşağıda özetlenecektir: 

Türkiye'de ikamet etmeyen yolcuların Türkiye’den satın aldıkları ve Türkiye dışına çıkardıkları mallar (yolcu beraberinde getirilen eşya) için ödedikleri KDV satın alınan malın gümrükten çıkışı esnasında iade edilebilmektedir. Ancak alıcının, istisna kapsamında satış yapabilecek satıcılardan mal alması durumunda aldığı malların faturada belirtilen toplam fiyatın KDV hariç 100 TL’nin üzerinde olması durumunda istisna uygulanabilmektedir. 49 seri numaralı KDV Genel Tebliği’nin 3. Maddesi ile bu tutar 1.000 TL’ye yükseltilmiştir.

Tebliğ ile Mükelleflerin taşımacılık istisnasından yararlanabilmesi için taşımacılık faaliyetini yaptıkları dönemde uluslararası taşımacılık faaliyetinin yürütülmesine ilişkin ilgili mevzuat gereğince kendileri adına düzenlenmiş geçerli bir yetki belgesine sahip olmaları zorunlu hale getirilmiştir.

Hem istisnadan yararlanılması hem de iade hakkından yararlanılması hususunda organizatör firmaların ise TİO Yetki Belgesine sahip olmaları zorunlu hale getirilmiştir.

Taşımacılık faaliyetinde kullanılan taşıtların tek bir yetki belgesi eki taşıt belgesine kayıtlı olması gerektiğinden bu faaliyetin (taşıma işinin) yetki belgesi eki taşıt belgesine kayıtlı özmal veya kiralık araçlarla yapılması mümkün hale getirileceği düzenlenmiştir. 

Taşımacılık istisnası kapsamındaki taşımacılık işlerinden kaynaklanan iade taleplerinde mükellefler, uluslararası taşımacılık faaliyetinin yürütülmesi için ilgili mevzuat gereğince alınan yetki belgesi ve eki taşıt belgesini bağlı oldukları vergi dairelerine vermek zorunda oldukları düzenlenmiştir. 

Ayrıca, KDV GUT’nin (I/B-15.) bölümünden sonra gelmek üzere “16. Kart, Şifre, Kod ve Benzerlerinin Satışında KDV Uygulaması” başlıklı bölüm eklenmiştir.

49 seri numaralı KDV Genel Tebliği’nin 1. maddesinde ise bu kart, şifre ve kodların KDV uygulamasına ilişkin detaylı açıklamalar yapılmıştır.

KDV GUT’nde, Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan satışlarda (bavul ticareti) KDV istisnası uygulanabilmesi için satılan malların bedelleri toplamının 2.000 TL’nin üzerinde olması gerektiği belirtilmektedir. 49 seri numaralı KDV Genel Tebliği’nin 2. maddesiyle bu tutar 10.000 TL’ye yükseltilmiştir.

Söz konusu Tebliğ 01.02.2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

bottom of page